Asap Print

AANLEVERSPECIFICATIES

ASAP levert graag mooie producten af, dit kan enkel als de bestanden juist worden aangeleverd. Als u rekening houdt met de volgende richtlijnen, zijn we er van overtuigd dat u ook tevreden gaat zijn over het eindresultaat.
De bestanden kunnen best aangeleverd worden als PDF of eventueel in JPG of PNG. Het is niet mogelijk je bestanden aan te leveren in TIF, PSD, PSB, AI of EPS. Zet deze bestanden dus altijd om. Indien het bestand op schaal is gemaakt, downsample dit dan niet bij het opslaan want dit geeft slechte kwaliteit.

Voor bijna alle afwerkingen geldt 1cm afloop per zijde. Er zijn een paar uitzonderingen op deze regel: template-bestanden, canvasdoeken en drukwerk.

Template-bestanden: hier werk je volgens het template en hoef je zelf geen extra afloop aan te brengen.

Canvasdoeken: kies je voor een 18mm frame, dan is de afloop 30mm rondom. Bij een 38mm frame is de afloop 45mm rondom. We gebruiken deze afloop voor de bevestiging van de print op het frame. Een klein gedeelte van ongeveer 1cm is zichtbaar op de zijkant van het canvasdoek en de rest op de achterkant.

Drukwerk: (reclameposters, briefpapier, flyers, folders, brochures en visitekaartjes) afloop 3mm rondom.

Op het afloop gebied mogen geen belangrijke elementen geplaatst worden, hier moet enkel de achtergrond op doorlopen. Zodat er geen witrand ontstaat rond het eindresultaat.

Houd een extra 1cm als marg aan binnen het afgewerkte formaat en plaats hier geen belangrijke beelden, logo’s en/of teksten. Voor drukwerk geldt een veiligheidsmarge binnen het afgewerkt formaat van 3mm.

Het bestand dient zonder snijtekens aangeleverd te worden. Bewerkingen niet rechtstreeks in Acrobat uitvoeren maar altijd in een opmaaksoftware (bijvoorbeeld Illustrator, Photoshop of InDesign).

Teksten in het bestand moeten in lettercontouren worden omgezet omdat deze hierdoor worden vastgelegd en veiliggesteld in het ontwerp. Hierdoor voorkom je fouten in je print en kunnen we de bestanden eventueel openen om te controleren en/of bewerken.

Verschillende lagen zijn handig in opmaaksoftware maar niet in een PDF. Daarom dienen bestanden altijd afgevlakt te worden en moeten de verborgen lagen verwijderd worden want anders is er een risico dat deze toch gedrukt worden.

Te weinig pixels geven een slechte print. De resolutie kan variëren tussen 30 en 300 PPI. De ideale resolutie is 300 PPI.

Voor het beste resultaat levert u de bestanden best aan in CMYK, met Coated FOGRA39 als ingesloten kleurprofiel in je PDF.

Pantone (PMS) kleuren worden door de printersoftware omgezet naar CMYK-waarde. PMS omgezet naar CMYK ziet er op het scherm hetzelfde uit, maar kan wel in een andere kleuruitvoer resulteren. De kleuruitvoer van een PMS-kleur is bij benadering. Daarom kunt u beter zelf al alles omzetten naar de juiste CMYK-waarde.

Er dient altijd een afloop van 1cm gehanteerd te worden rondom de sticker. Daarnaast is het belangrijk om je bestand aan te leveren met cutcontour indien de vorm van de sticker anders is dan een vierkant of rechthoek.
Bij transparante stickers dient het ontwerp gespiegeld te worden indien deze geplaatst wordt aan de binnenzijde van een raam.
Indien er een kleine sticker met pelrand gewenst is dan komt hier 2mm extra afloop rondom met daarnaast nog 1cm afloop per zijde. De 2mm is in dit geval de pelrand.

Het maken van een cutcontour is enkel mogelijk in een software voor het maken van vector illustraties zoals Adobe Illustrator. Het cutcontour moet namelijk te allen tijde een vectorlijn zijn.

  1. Maak eerst een lijn aan op je tekengebied in de gewenste vorm. Zorg ervoor dat het een sluitende lijn is, zonder vulkleur. Geef deze lijn een willekeurige kleur.
  2. Klik dan op het menu rechtsboven op je Kleur venster. Kies daar dan voor Nieuw staal maken. Een nieuwe staal maken kan ook via het venster Stalen.
  3. Nu ziet u een pop-up venster met de titel Nieuwe staal in beeld. Deze geeft u de naam Cutcontour bij type kiest u voor Steunkleur. Als kleur kiest u best een kleur die afwijkt van het ontwerp. Meestal wordt hier 100% Magenta voor gebruikt.

Als u deze stappen volgt, is u Cutcontour klaar.

Enkele tips voor het gebruikt van een Cutcontour lijn:

  • Zorg ervoor dat u Cutcontour altijd 100% dekking heeft en je de kleurtint van deze staal op 100% zet anders verdwijnt deze in je bestand.
  • Zet de uitlijning van je cutcontour altijd naar het midden. Bij uitlijning naar binnen of buiten maakt het print-systeem er een dubbel contour van en kunnen we u print niet goed produceren.
  • Laat de kleur van je ontwerp doorlopen rondom je aangemaakte contour om witte randen te voorkomen.
Bij een plaatsing waarbij er een volledige opvulling is met wit hoeft dit niet aangegeven te worden in het bestand maar wordt er een full color bestand aangeleverd. Hierbij wordt er een witte laag geprint over het gehele oppervlak. Bij een plaatsing waarbij wit gecombineerd wordt met een andere kleur wordt er ook een full color bestand aangeleverd. Het is aan te raden om hier een vector bestand aan te leveren. Bij een plaatsing waarbij wit wordt aangegeven met steunkleur “White” is het van belang om elk onderdeel van de witprint aan te geven.