AANLEVERSPECIFICATIES
ASAP levert graag mooie producten af. Dit kan enkel als de bestanden juist worden aangeleverd.
Als u rekening houdt met de volgende richtlijnen, zijn we er van overtuigd dat u ook tevreden gaat zijn met het eindresultaat.
Mogelijke bestandsformaten: PDF, JPG of PNG.
Andere bestandsformaten (AI, PSD, PSB, TIF, EPS, enz.) kunnen niet worden aangeleverd. Heb je een ander bestandsformaat? Zet je bestand dan even om naar een correct bestandsformaat.
LET OP!
Wanneer je bestand op schaal is opgemaakt, downsample dit dan niet tijdens het opslaan. Dit zorgt ervoor dat jouw bestand wordt opgeslagen aan een te lage kwaliteitswaarde.
Te weinig pixels zorgen voor een lage kwaliteitsprint.
De ideale resolutie is 300 PPI.
Voor het beste resultaat levert u de bestanden best aan in CMYK, met Coated FOGRA39 als ingesloten kleurprofiel in je PDF.
Pantone (PMS) kleuren worden door de printersoftware omgezet naar CMYK-waarde. PMS omgezet naar CMYK ziet er op het scherm hetzelfde uit, maar kan wel in een andere kleuruitvoer resulteren. De kleuruitvoer van een PMS-kleur is bij benadering. Daarom kunt u beter zelf al alles omzetten naar de juiste CMYK-waarde.
Bij een plaatsing waarbij er een volledige opvulling is met wit hoeft dit niet aangegeven te worden in het bestand, maar wordt er een full color bestand aangeleverd. Hierbij wordt er een witte laag geprint over het gehele oppervlak.
Bij een plaatsing waarbij wit gecombineerd wordt met een andere kleur wordt er ook een full color bestand aangeleverd. Het is aan te raden om hier een vector bestand aan te leveren.
Bij een plaatsing waarbij wit wordt aangegeven met steunkleur “White” is het van belang om elk onderdeel van de witprint aan te geven.
Wat is marge? Dit is een veiligheidsmarge tussen de zijde van het afgewerkt formaat en de geplaatste elementen.
Hoeveel marge moet je gebruiken?
Gebruik aan elke zijde een veiligheidsmarge van minimaal 1cm.
Voor drukwerk geldt een veiligheidsmarge van minimaal 3mm aan elke zijde.
Wat is afloop? Dit is extra ruimte waarop de achtergrond van het ontwerp doorloopt, zodat bij het afwerken er geen witte rand ontstaat langs de zijden. Daarbij is het belangrijk dat je geen belangrijke informatie plaatst op het afloopgebied.
Template-bestanden
Hier werk je volgens een template en hoef je zelf geen extra afloop aan te brengen.
Canvasdoeken
We gebruiken de afloop om de print te bevestigen aan het frame.
Kies je voor een 18mm frame, dan is de afloop 30mm rondom.
Kies je voor een 38mm frame, dan is de afloop 45mm rondom.
Drukwerk
Gebruik een afloop van 3mm rondom.
Andere producten
Voor alle andere afwerkingen geldt 1cm afloop rondom.
Het is belangrijk om jouw bestand correct op te slaan, zodat je makkelijk een bestelling kan plaatsen. Hieronder omschrijven we even de belangrijkste elementen:
Snijtekens, ja of nee?
Het bestand dient zonder snijtekens aangeleverd te worden. Doe deze bewerkingen niet rechtstreeks in Acrobat, maar pas dit steeds aan in een opmaaksoftware (bv. Illustrator, Indesign, …).
Lettertypes
Alle teksten in het bestand moeten worden omgezet in lettercontouren. Op deze manier worden de lettertypes vastgezet en veiliggesteld in het ontwerp, waardoor deze niet kunnen veranderen. Hierdoor voorkom je fouten in je print en kunnen we de bestanden eventueel openen om te controleren en/of bewerken.
Lagen
Verschillende lagen zijn handig in de opmaaksoftware, maar dit geldt niet voor PDF. Daarom dienen bestanden altijd afgevlakt te worden en moeten de lagen verborgen verwijderd worden. Anders bestaat het risico dat deze mee worden geprint.
Voor alle soort stickers geldt een afloop van 1cm rondom de sticker.
CutContour
Indien de vorm afwijkend is van een vierkant of rechthoek, dient er een CutContour te worden geplaatst. Hoe je dit doet, kan je hier terugvinden.
Transparante stickers
Worden jouw stickers geplaatst aan de binnenkant van het raam? Dan dien je het ontwerp horizontaal te spiegelen.
Kleine sticker met pelrand
Voor de pelrand dien je 2mm extra afloop rondom te geven. Met daarnaast nog 1cm afloop rondom. De 2mm is in dit geval de pelrand.
Het maken van een cutcontour is enkel mogelijk in een software voor het maken van vector illustraties zoals Adobe Illustrator. Het cutcontour moet namelijk te allen tijde een vectorlijn zijn.
- Maak eerst een lijn aan op je tekengebied in de gewenste vorm. Zorg ervoor dat het een sluitende lijn is, zonder vulkleur. Geef deze lijn een willekeurige kleur.
- Klik dan op het menu rechtsboven op je Kleur venster. Kies daar dan voor Nieuw staal maken. Een nieuwe staal maken kan ook via het venster Stalen.
- Nu ziet u een pop-up venster met de titel Nieuwe staal in beeld. Deze geeft u de naam Cutcontour bij type kiest u voor Steunkleur. Als kleur kiest u best een kleur die afwijkt van het ontwerp. Meestal wordt hier 100% Magenta voor gebruikt.
Als u deze stappen volgt, is u Cutcontour klaar.
Enkele tips voor het gebruikt van een Cutcontour lijn:
- Zorg ervoor dat u Cutcontour altijd 100% dekking heeft en je de kleurtint van deze staal op 100% zet anders verdwijnt deze in je bestand.
- Zet de uitlijning van je cutcontour altijd naar het midden. Bij uitlijning naar binnen of buiten maakt het print-systeem er een dubbel contour van en kunnen we u print niet goed produceren.
- Laat de kleur van je ontwerp doorlopen rondom je aangemaakte contour om witte randen te voorkomen.